porckorong,porckorongsérv,gerincsérv,nyaki sérv,csigolya,izomfájdalmak,deréktáji fájdalom,kisugárzó fájdalom

A porckorongsérv kialakulása és gyógymódjai:

A gerincoszlopot alkotó csigolyák között porckorongok helyezkednek el. A porckorongok szerepe a gerincoszlop rugalmasságában ill. hajlékonyságában van, követi a gerinc mozgásait - előrehajláskor hátrafelé, míg hátrahajláskor előre mozdul el.

porckorong,porckorongsérv,gerincsérv,nyaki sérv,csigolya,izomfájdalmak,deréktáji fájdalom,kisugárzó fájdalom

A porckorong:

Ez egy rostos gyűrű, ami 2 csigolya között helyezkedik el. Szerepe alapvető a gerinc működése szempontjából. A porckorongok mozgékonnyá teszik a gerincet, védik a rázkódásoktól és az ütésektől, csillapítják a gerincet ért ütések hatását. Ennek következtében az egészséges porckorong rugalmas és erős összeköttetést biztosít a csigolyatestek között.

A gerincoszlop biztosítja a felegyenesedett testtartást: az egyes csigolyákra és a gerincre mint egységre is nagy súly nehezedik. Ez pedig igen rövid időn belül a csigolyák kopásához, fájdalomhoz, gyulladáshoz, hosszú távon mozgásképtelenséghez vezethet. Ennek megelőzésére szolgálnak a porckorongok, melyek rugalmas párnaként biztosítják a gerinc rugózását, különösen megterheléskor.

A porckorong szerkezete:

A porkorongok egy középső kocsonyás magból és azt körbe vevő rostos gyűrűből állnak.

porckorong,porckorongsérv,gerincsérv,nyaki sérv,csigolya,izomfájdalmak,deréktáji fájdalom,kisugárzó fájdalom

A kocsonyás mag víztartalma az élet folyamán fokozatosan csökken, melynek következtében a porckorongok veszítenek rugalmasságukból és magasságukból. Ez közvetve szerepet játszik a csigolyák és csigolya közti ízületek meszesedésében. Azonban a rostos gyűrű is rugalmatlanabbá válik és sérülésekre könnyebben szakad. A szakadás helyén a kocsonyás mag előboltosulhat. Az előboltosulás kifejezett formáját sérvnek nevezzük.

Ebben az esetben a sérvesedett rész még magától visszahúzódhat.

Mi történik a porckorongokkal?

Amennyiben a gerincet terhelés éri, a porckorongok összenyomódnak. Szerencsés esetben ez az összenyomódás egyenletes, ám sajnos, ez ritkán valósul meg. Legtöbb esetben tartós egyoldalú terhelés éri gerincoszlopunkat, ami a csigolyákat kimozdítja természetes helyzetükből.

FONTOS! A csigolyák kimozdult helyzetükből nem mindig képesek visszaállni az eredeti pozícióba, ekkor pedig lassan elkezdődik az a folyamat, amely a porckorongok elöregedéséhez, orvosi szóval degenerációjához vezet.

A porckorongsérv kialakulása:

A külső, meggyengült rostok között a belső kocsonyás anyag lassan előboltosul. Ezt nevezzük porckorongsérvnek. A kiboltosulás mértéke különböző lehet, legrosszabb esetben a külső gyűrű átszakad, és a belső kocsonyás anyag elfolyik belőle. A kiboltosulás akár vissza is húzódhat, például tehermentesítés hatására. Ilyenkor hosszabb-rövidebb időre a tünetek is megszűnnek. A degeneratív elváltozások a porckorongokban kezdődnek, majd a megbomlott funkcionális egyensúly egyenes folytatása a gerinc instabilitása. Az instabil gerinc kóros mozgásai miatt, megindul a szervezet ellenreakciója. Az izmok folyamatosan próbálják stabilizálni a gerincet, ami miatt a mély hátizom tónusa fokozódik, ilyenkor görcsös csomókról panaszkodnak a páciensek. Az instabilitás miatt, a kisízületek ugyancsak fokozott terhelésnek vannak kitéve, elindul az ízületi leépülés folyamata, kopás, meszesedés. Ez a kisízületi artrózis okozza később a nyaki és derékfájdalmakat

Porckorongsérv, vagy gerincsérv elméletileg a gerinc bármely szakaszán kialakulhat, mégis vannak kiemelt területek. Ilyenek a nyaki és a deréktáji, lumbális szakaszok.

A gerincsérv előjelei:

Az emberi gerinc a mozgás, a járás, egyszóval az egész test tartóoszlopa. Felépítését tekintve összesen 33-35 csigolya és 23 porckorong alkotja. A porckorongok a csigolyák között helyezkednek el. A gerincsérv minden esetben fájdalommal jár. Az azonban, hogy hol és milyen típusú fájdalom jelentkezik, már attól függ, hogy a gerinc mely részén sérült a porckorong, és hol nyomja az idegeket. Ez lehet nyaki, háti vagy akár deréktáji fájdalom is. Jelentkezhet hirtelen, egy rossz mozdulat során, de növekedhet lassan, fokozatosan is. Az ilyen porckorongsérv, vagy ahogy a köznyelvben jobban ismert: gerincsérv akadályozhatja a hólyag- és bélműködést is.

A porckorong kopása még nem azonos a sérv kialakulásával, ez utóbbi tünet ugyanis lassú folyamat során alakul ki.

Csontkovácsolás,gerinckorrekció

Tünetek:

Attól függően, hol alakul ki a sérv, illetve milyen fokú, a tünetek is nagyon változatosak lehetnek, az enyhétől egészen a súlyos mozgáskorlátozottságig. A porckorongsérv legjellemzőbb hármas tünet együttese: a fájdalom, a mozgáskorlátozottság, és az érintett gerincszakaszra jellemző idegrendszeri problémák.

A mindennapi gyakorlatban leggyakrabban előforduló porckorongsérv tünetei:

-Kisugárzó fájdalom, ami "csíkszerű" a nyaki szakasz esetében a felső, az ágyéki esetében az alsó végtagok irányában, míg a háti sérvek övszerűen a mellkas-, ill. hasi tájra sugároznak gyakran belszervi betegséget utánozva.
-Izomgyengeség, ami a nyomott ideggyök által beidegzett izmot, izomcsoportot érinti.
-Érzészavar, ami részben csökkent érzésben, ill. eltérő érzésben - pl. zsibbadás - nyilvánul meg.
-Reflexcsökkenés ill. -kiesés
-Vegetatív zavarok: vizelet- és székletindítási és -tartási problémák (az ágyéki és háti sérvek esetében fordulhatnak elő).

Csontkovácsolás,gerinckorrekció

Felismerés, diagnózis:

A porckorongsérv gyanúját már a tünetek alapján felvetheti az orvos, melyet az alapos fizikális vizsgálat erősíthet meg, de az ortopédiai szakvizsgálaton kívül neurológiai vizsgálat elvégzésére is szükség van minden esetben. A porckorongsérv nagyságának és pontos elhelyezkedésnek megállapítása pedig ma már mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI) történik.

A nyaki sérv tünetei:

A nyaki sérv alatt általában a porckorongsérvet értjük, ami egy rendkívüli fájdalommal járó betegség, de szerencsés esetekben még extrém deformáció esetén sincs különösebb panasz. A panaszok között lehet egyszerű zsibbadás, de akár időszakos vagy részleges bénulás is, ami nyaki sérv esetén a felső végtagokat is érintheti.

A nyaki sérv tünetei között igencsak jellemzőek, hogy a fájdalom a nyakból a vállakba sugárzik, de gyakori panasz, amikor a fájdalom a felső végtagokba nyilall, amolyan jól kivehetően, a tapintható idegeken keresztül.

A nyaki porckorongsérv tünetei közül nagyon általánosnak tekinthető az erőteljes, kisugárzó fájdalom, amely egy könnyedén meghatározható csíkban nyilall ki általában a vállakba, a felső végtagokba, de bizonyos esetenként a koponyába is, fejfájáshoz hasonló érzést kiváltva. A betegség kialakulását követően gyakori panasz az izomgyengeség is, ami a nyak gyengeségérzetével jár együtt. Ezáltal a fej lelassult, fájdalmas mozgatása is jellemző lehet, de gyakran fordul elő látászavar, szédülés.

A deréktáji sérv tünetei:

Az ágyéki porckorongsérv az ágyéki csigolyákat elválasztó rugalmas korongok kitüremkedése. Mivel a gerinccsatorna korlátolt térfogatú, a kitüremkedő porckorong részei nyomni fogják a kilépő idegeket. Ez a nyomás az idegekre a következő tünetekkel járhat: fájdalom, zsibbadtságérzet, vagy gyengeség az ágyékban, alsó végtagokban, vagy a lábfejben.

Általában derékfájással kezdődik, vagy a múltban már voltak derékfájásos problémák. Amikor a porckorong magja kitüremkedik a korongból, akkor a derékfájdalom átmegy az ülőideg fájdalomba. Ez a fájdalom az ágyékból az alsó végtagon keresztül a lábfejbe sugároz. A fájdalmat villámcsapás szerűnek szokták leírni. Az ülőideg fájdalom a legerősebb amikor a beteg áll, járkál, vagy ül. A fájdalom néha nem enyhül, akkor sem ha az egyén lefekszik.

A porckorongsérv kezelése:

Sajnos, az orvostudomány a kialakult sérvvel nem sokat tud kezdeni. A fájdalmat képes csillapítani, illetve az ennek következtében kialakult izommerevséget oldani - gyógyszeresen, vagy a kialakult gyulladást és fájdalmat oldják helyileg adott izomlazító és érzéstelenítő injekcióval. A további kezelést a speciális gyógytorna, fizikoterápia, és a nagyon konzervatív manuál terápia jelentheti. Bizonyos esetekben segítséget jelenthet a súlyfürdő is, ezt azonban csak reumatológus szakorvos rendelheti el, megfelelő indikációk alapján.

A porckorongsérv otthoni kezelése:

Az akut gerincfájdalmak gyógyításának alapja az aktív életmód! A legfontosabb talán az úszás.
A hát vagy a gyors úszással az apró kis stabilizáló izmainkat építjük, erősítjük ezzel segítve a szervezetünknek, hogy erősebb támaszt nyújtson a gerincoszlopnak.

Hátizom nyújtás, erősítés:

A porckorongsérv szempontjából is a legfontosabb a megelőzés. Ennek érdekében a legfontosabb hátizmaink karbantartása, az izmok - különösen a mély hátizmok - erősítése, rendszeres nyújtása és átmozgatása. Amennyiben már problémánk van, úgy a gyógytorna és a célzott hátizom torna segít megelőzni a további romlást.

Hasonlóan jó hatással van gerincünkre a jóga is, ami nyújtja a görcsös izmokat, ezáltal ellazítja őket, megnyújtja a szalagokat, így fokozódik a gerincoszlop hajlékonysága, rugalmassága is.

A porckorongsérv kezelése - A krónikus gerincfájdalmak gyógyítása:

Gyógyszeres kezelés: fájdalomcsillapítás, izomlazítók (a fájdalmat sokszor fokozó kóros izom-összehúzódás oldása révén fejti ki fájdalomcsillapító hatását).

Fizikoterápia - nem annyira az akut, mint a krónikus fájdalom kezelésében lehet létjogosultsága.

Gerinctorna - ez szintén krónikus esetben ill. a panaszok megelőzésében játszik szerepet. Hosszú távon a legfontosabb szereppel bír!

Csontkovács kezelés–nagyon ritkán alkalmazható kezelési formula, kizárólag a semleges területeken végezhető, és csak a megfelelően szelíd terápiás mozdulatok alkalmazásával.

Segédeszközök (gerincfűző, medenceöv) használata: Folyamatos viselése nem javasolt a gerinc izmainak esetleges sorvadása miatt.

Műtéti kezelés az alábbi esetekben jön szóba: bénulásos tünetek, vizelési és székelési zavar, nem vagy alig befolyásolható fájdalom, 2-3 hónap alatt a megfelelő kezelésre sem javuló tünetek, melyek hátterében CT/MRI-vel igazolt.

A Gerinckorrekciós porckorong kezelésről:

Az általunk alkalmazott GERINCKORREKCIÓS masszázterápiás kezelések terápiái két fő részből tevődnek össze:

A kezeléseknél a masszázsterápiát, és egy gerinckímélő izomlazító tornát ötvözünk. A speciális nyújtó gyakorlatok során kihasználjuk az egyén testsúlyának lazító hatását, vagyis nem izomtornát, hanem vízszintes helyzetű, testsúly áthelyezéses, aktív nyújtásokat alkalmazunk. Így a kombinált gerinckorrekciós masszázsterápiás módszer szisztematikus, pontos alkalmazásával, gyakran a műtéti beavatkozás is elkerülhető.

Csontkovácsolás,gerinckorrekció

Az otthon végzett tornával, és a GERINCKORREKCIÓS masszázsterápiával végérvényesen korrigáljuk a hibás testtartást, megszűnnek a fájdalmak és ennek hatására a tartós eredmény garantálható!A Köhler gerinckorrekciós masszázsterápia, a csontkovácsoláson, és a hagyományos masszázsterápiákon túl mutatva, a leghatékonyabban segít mindenkinek, a nyak, váll, hát- és derékfájás, gerincsérv, porckorongsérv, idegbecsípődés tünetei és ízületi fájdalmak esetén.

Hívjon most!
Bejelentkezés: 06-20-974-50-40   Köhler István


Ezekben a témákban keresnek meg minket:

Csontkovács, Csontkovácsolás, Fejfájás, Migrén, Szédülés, Fülzúgás, Csontkovács Budapesten, Gerinckorrekció, Gerincferdülés, Porckorongsérv, Gerincsérv, Lumbágó, Hátfájdalom, Derékfájás, Isiász, Idegbecsípődés, Vállfájdalom, Karzsibbadás, Kézzsibbadás, Lábzsibbadás, HátfájásFŐOLDAL | CSONTKOVÁCSOLÁS | MASSZÁZS | PORCKORONGSÉRV | ATLAS KORREKCIÓ | FEJFÁJÁS, MIGRÉN | SZÉDÜLÉS, FÜLZÚGÁS | GERINCFERDÜLÉS | GERINCSÉRV | NYAK, VÁLL, HÁT, DERÉKFÁJÁS | KÉZ, UJJ, LÁBZSIBBADÁS | LUMBÁGÓ, IDEGBECSÍPŐDÉS | INGYENES ÁLLAPOTFELMÉRÉS | TÜNETEK | JÓ TUDNI! | ELÉRHETŐSÉG, ÁRAK | WEB

2002-2016 © Minden jog fenntartva!